Röportaj: Adnan Khuade: Rusya Mahkemelerinin Beraat Kararı Verdiğine Rastlanmıyor


Röportaj: Larisa Çerkes, 19 Ocak 2017

Hükümlü aktivist Adnan Khuade Çerkes hakları mücadelesi ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

26 yıldan beri Adıgey’de yaşayan Türkiyeli Çerkes aktivist Adnan Khuade’ye 1 yıl 8 ay özgürlüğünün kıstlanması cezası verildi. Ancak bu cezasını hapiste yatarak çekmeyecek. Zaten mahkeme döneminde cezasının 5 ayını hapiste geçirmişti.

Khuade görevli memura 10.000 Ruble (160$) rüşvet verme teşebbüsü suçundan Rusya ceza kanunun 291.2 maddesi uyarınca ceza almış bulunuyor. Khuade’nin doğal olarak kendisini suçsuz gördüğünden dolayı temyize gideceği bildirildi.

Aktivist, kendisine karşı açılan bu davanın gerçek sebebinin politik olduğunu belirtiyor. Hatta geçtiğimiz dönemde Türkiye Rusya arasında yaşanmış olan uçak krizi döneminde kendisine güvenlik güçlerince yapılan baskıya rağmen Türk vatandaşlığından ayrılmamasının da bu sebeplerden birisi olabileceğini düşünüyor.

Bu resmen FSB tarafından hazırlanmış bir kumpastır!

Yerel STK temsilcilerinden Zaurbiy Çunduşko, Adnan Khuade davasının resmen FSB tarafından hazırlanmış bir Kumpas olduğunu söyledi. Zaurbiy "Bütün süreçte mahkemenin Adnan’a karşı bir önyargı içinde olduğu gözlendi. FSB nin Adnan’ın halı mağazasına yaptığı baskındaki haklı direnişini bir türlü kendilerine yediremediler. Tabi ki bence ona karşı yapılan bu kumpasın bir sebebi de kendisinin Çerkes soykırımı konusunda yapmış olduğu çalışmalardır. Belkide  aslında ana sebebidir. ‘’ dedi.

Onun bu sözlerine yine Adnan Khuade’ye yakın olan isimlerden birisi olan Ali Bğane’de katılıyor. Khuade’nin Çerkeslerin problemleri konusunda yoğun çalışmalara katıldığını bunlardan birisi olan tek kişilik pankartlı eylemlere katılarak yönetimin Suriye‘de ki Çerkeslerin acil tahliyesi için çağrıda bulunmasını da hatırlatan Bğane; "Resmi yönetim özellikle burada ki gibi yerel yönetimleri sonuçta FSB kontrolünde tutmaktadır. FSB nin onunla uğraşmasının sebebi de bu yüzden" dedi.

Adigey'in yerel gazetecilerinden Aslan Şhazzo ise konuyla ilgili yaptığı yorumunda "Aslında bu dava beraatla sonuçlanmış olsaydı, davayı takip eden ve bu davanın politik motifler taşıdığını düşünen bir çok insan hakları temsilcisinin hezimete uğrayacaktı ve işte o zaman aslında bu davanın basit bir ceza davası olduğu kanıtlanmış olacaktı. Ancak ne yazık ki tüm insan hakları temsilcilerinin tesbitleri doğru çıkarak Rusya Federasyonu’nun bir hukuk devleti olmadığı kanıtlandı. Diğer taraftan yine FSB nin  bizim yerleşim yerlerindeki yönetimleri tamamıyla kontrolü altında tuttuğu kanıtlanmış oldu" dedi.

Khuade : Rusya mahkemelerinin beraat kararı verdiğine rastlanılmıyor

Kafkas Realleri gazetesi muhabiri Adnan Khuade’nin kendisiyle de sohbet etme imkanı buldu.

Kafkas R: Mahkemenin hakkınızda verdiği bu karar sonrası kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Adnan Khuade: Bu karar sonrası kızgınım tabi ki ancak ülkede açılan davalardan %1 inin bile beraatla bitmediği istatistiğini bildikten sonra ne söyleyebiliriz ki.

Tüm davaların sonuçta iki tarafı vardır. Her zaman nedense dava edenler kazanıyor. Kendi yaşamış olduğum bu davayla ilgili süreç için söyleyecek olursam, bu dava kesinlikle FSB nin fabrikasyonuyla üretilmiş bir kumpasdır. Ki bu davada ne savcılık, ne savunma nede hakimler hiç birisi davanın sonucunu değiştiremezlerdi. Onların tek görevi vardı, o da kendilerinden istenileni yapmaktı.

Kavkaz R: Güvenlik güçlerinin bu yaptıklarının sebebi nedir sizce?

Adnan Khuade: Ülkede adaletin olmadığı hukuk devleti olmadığı gerçeğidir. Bana bu yapılanların kaynağının Maykop’da ki yerel güvenlik güçlerinin olmadığını, bunun federal yönetimin bir kararı olduğunu düşünüyorum. Yerel güvenlik sadece kendisine verilen emirleri yerine getirmektedir.

Kafkas R:Yani size göre mesele politik diyorsunuz öylemi?

Adnan Khuade: Tabi ki öyle. Bu olay bugün başlamadı ki, bundan 3 yıl önce beni ve benim gibi bir çok aktivisti Rostov’dan gelen güvenlik güçleri gözaltına alarak Krasnodar’a götürdüler ve orada sorguya çektiler. Evimde işyerimde aramalar yapıldı. Sebep olarak da güya bizim yurt dışındaki islamcı terörist organizasyonlarla ilişkimiz olabileceği sebebi uyduruldu.

Kafkas R:Bundan sonra hakkınızı nasıl arayacaksınız?

Adnan Khuade: Kısa süre içinde hemen bir üst mahkemeye müracat ederek temyiz hakkımızı kullanacağız. Ben bir şey değişeceğini sanmıyorum ama sonuçta buda bir prosedür. Tüm davalarda hiç bir işe yaramasa da bu mantıksız prosüdürün de uygulandığını görmekteyiz. Bizim içinde bir şey değişmeyecek, ama sonuçta bizde bu prosüdürü yerine getireceğiz işte.

Kafkas R: Adnan tüm bu süreçte arkanızda halkın, arkadaşlarınızın, sizin gibi aktivistlerin desteğini hissedebiliyor musunuz?

Adnan Khuade: Evet, gerek anavatandan gerekse diasporadan birçok kişinin desteğini, hatta çoğunun açıkça bu desteklerini dile getiremeseler bile kalben benimle beraber olduklarını hissediyorum.

Kafkas R: Sizin bu yaşadıklarınıza bakacak olursak ne diyorsunuz? Çerkes halkının bundan ve bunun gibi olanlardan ders alarak kendi sorunları için daha organize olması gerektiği ve haklarını daha organize bir şekilde açıkça savunması gerektiğini anlamış olması gerekmiyor mu?

Adnan Khuade: Bize bunlar dünde yapıldı, bugünde ve yarında yapılmaya devam edecek. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar bizde doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz. Çerkes halkı dediğiniz gibi belki bu bana yapılanlar için değilse bile sonuçta bir çok baskılara maruz kalmaktadır. Bu sorunlarla başa çıkmak için ise Çerkes aktivistler tabi ki bir an önce organize olmak durumundadırlar. Bugün Çerkes aktivistlere bakacak olursak, tam tersine darmadağın bir halde başka başka işlerle uğraşmaktadır.

Kafkas R: Çerkes halkının problemleriyle uğraşma çalışmaları devam edecek mi?

Adnan Khuade: Tabi ki devam edecek. Adnan Khuade’yi yok etseler bile, bu dava bitmeyecek ve çalışmalar devam edecektir. Bugün birçok kişinin meçhule karışıp ortadan yok edildiğini de görmekteyiz. Bizim atalarımızın ne tür uygulamalara maruz bırakıldıklarını neler çektiklerini düşünecek olursak bizim bu yaşadıklarımızın onların yanında hiçbir değeri yoktur bile. 

Onlar bizlere bunu geçmişte de yaptılar, bu günde yapmaya devam edecekler, bizlerse ne yaparlarsa yapsınlar yolumuzda yürümeye devam edeceğiz.

Önceki haber linki için tıklayınız: http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=7096

 Adnan Khuade'yi takip eden trafik polislerinin kumpas görüntüleri videosu için tıklayınız: https://www.facebook.com/adnan.khuade/posts/10154846382222357?pnref=story

Çeviri   Кушу Ф.

Cherkessia.net, 23 Ocak 2017